Perlu latihan?

Perlu latihan?

Tuesday, October 13, 2009

Ramalan SPM...Skop Ekonomi Berkaitan Pendatang Asing?Kebanjiran pekerja asing di negara ini begitu menakutkan kita semua. Jumlah pekerja asing dikatakan mencecah angka jutaan orang.

Apakah punca-punca dan kesan-kesan negatif kedatangan pekerja asing ini.


Negara ini dikatakan syurga buat rakyat asing untuk mencari rezeki terutama dari Indonesia, Nepal, Myammar dan Vietnam. Kehadiran mereka bukan dalam ratusan tetapi dalam jutaan orang yang memenuhi seluruh pelosok negara. Kehidupan pekerja asing ini juga telah menjadi satu trend dalam penyiaran berita di dalam media massa yang mampu memberikan satu pandangan tentang kepentingan mereka dalam kehidupan masyarakat kita sekarang. Oleh itu, kefahaman tentang punca-punca kehadiran mereka dan kewujudan pelbagai kesan negatif akibat kemunculan mereka harus diteliti.

Punca ketara yang mendorong pekerja asing meredah lautan dan daratan datang ke negara ini ialah keadaan ekonomi di negara mereka yang jauh berbeza daripada pertumbuhan positif ekonomi yang dialami oleh negara kita. Keadaan ini menyebabkan peluang kerja yang begitu banyak di negara ini mendorong mereka hadir dengan begitu ramai. Negara mereka yang tiada mempunyai prospek ekonomi menyebabkan kehidupan susah tetapi jika mereka datang ke negara ini kemungkinan untuk mereka mendapat kerja dan berjaya dalam hidup masih ada. Jadi, keadaan ekonomi yang berbeza antara Malaysia dengan negara mereka membawa mereka sanggup merantau ke sini.

Dasar kerajaan kita yang membuat perjanjian dengan negara-negara jiran seperti Indonesia, Bangladesh dan juga Myammar untuk memudahkan kehadiran rakyat negara itu ke sini telah mendorong kehadiran mereka. Sikap terbuka kerajaan menerima kedatangan pekerja asing ini menjadikan Malaysia salah satu destinasi yang penting untuk penghijrahan manusia mencari kerja. Wujud pelbagai kemudahan yang disediakan oleh pihak Malaysia dan negara mereka seperti pemeriksaan kesihatan dan pemberian permit kerja menjadikan negara ini syurga buat mereka. Maka, dasar kerajaan yang terbuka terhadap pengambilan pekerja asing telah menyebabkan mereka sanggup datang ke sini.

Namun dalam masa yang sama dasar mengutamakan pekerja asing ini telah membuatkan peluang kerja kepada masyarakat tempatan terutama golongan muda agak terhad. Salah satu kelebihan pekerja asing ialah kadar gaji yang lebih rendah daripada pekerja tempatan dan keadaan ini sudah pasti lebih diminati oleh majikan yang mengutamakan keuntungan sahaja. Persaingan yang tidak sihat ini menjadikan rakyata tempatan tidak mempunyai kerja tetapi penduduk negara lain pula yang dapat mencari rezeki di negara ini. Jelaslah, kehadiran pekerja asing menyebabkan banyak peluang kerja kepada penduduk tempatan tertutup.

Ada juga pihak yang mengaitkan kehadiran pekerja asing dengan peningkatan kadar jenayah terutama di kawasan bandar. Walaupun maklumat ini sukar untuk dipastikan kebenarannya tetapi keadaan pekerja asing yang tidak mempunyai apa-apa itu memungkinkan mereka terjebak dalam kegiatan jenayah memang tidak boleh diragukan. Sudah menjadi lumrah manusia bahawa pasti ada segelintir ahli masyarakat yang bertindak di luar batas perundangan termasuklah dalam kalangan pekerja asing ini kerana setiap manusia mempunyai masalah peribadi tersendiri. Lantaran itu, peningkatan jenayah di negara ini sering dikatakan berpunca daripada jumlah pekerja asing yang terlalu ramai itu.

Salah satu impak negatif yang paling besar pengaruhnya ialah pengaliran keluar wang negara kerana setiap bulan jutaan ringgit dihantar kepada keluarga pekerja asing yang tinggal di negara asal mereka. Penghantaran wang gaji yang sepatutnya digunakan untuk memajukan ekonomi dalam negara telah digunakan pula untuk menghidupkan ekonomi negara asal mereka yang sudah lembap pertumbuhan ekonominya itu. Lama-kelamaan negara akan mengalami masalah besar kerana wang yang dihasilkan di negara ini digunakan untuk menyokong aktiviti kehidupan masyarakat di negara yang lain pula. Oleh itu, semakin ramai pekerja asing di sini semakin banyaklah wang negara mengalir keluar begitu sahaja setiap bulan.

Kesimpulannya, isu pekerja asing ini perlu menggunakan satu kaedah yang lebih telus dan sistematik. Penerimaan pekerja asing hendaklah dilakukan dalam sektor-sektor ekonomi yang tidak lagi diminati oleh pekerja tempatan dan satu had masa dikenakan kepada setiap pekerja asing untuk bekerja di negara ini. Kerajaan juga perlu menyediakan satu badan khas yang mengawasi setiap perkembangan pekerja asing ini seperti membuat laporan akan keperluan mereka setiap 3 bulan sekali. Kita memang memerlukan pekerja asing tetapi rakyat tempatan harus diutamakan terlebih dahulu.

1 comment:

Anonymous said...

kalau nak punca-punca sahaja, macam mana pulak?
and punca yang positif, contohnya:-
1) peluang pekerjaan
2) keadaan yang aman.
3) politik yang stabil
dan banyak lagilah..
:)