Perlu latihan?

Perlu latihan?

Monday, October 26, 2009

Pakej Karangan Spot SPM 2009...

Pelajar semua

Saya sudah pun menyiapkan 10 tajuk karangan yang saya peroleh setelah membuat analisa skop-skop penting SPM tahun ini. Semua karangan ini disediakan oleh tenaga pengajar yang berpengalaman luas dan disesuaikan dengan keupayaan pelajar untuk menulisnya.

Karangan ini bernilai RM5 satu tajuk dan hanya bernilai RM20 jika dibeli secara pakej. Maksudnya jika pelajar hanya berminat dengan satu tajuk daripada 10 yang dipaparkan dalam blog ini kosnya ialah RM5 untuk memperolehnya. Namun, jika pelajar berminat dengan kesemuanya, kosnya hanya RM20.

Karangan ini akan dihantar kepada pelajar setiap hari mulai 1 Oktober selama 10 hari jika membeli secara pakej.

Berminat emel saya: azmanukm@gmail.com

Karangan 1

Simpanan wang merupakan satu amalan murni yang harus ditanam dalam jiwa remaja kita. Cuma amalan ini belum lagi berakar umbi.

Nyatakan tindakan-tindakan yang boleh dilaksanakan untuk mencapai matlamat ini.


Karangan 2

Semangat perpaduan di negara ini dianggap begitu utuh tetapi sejak akhir-akhir ini sudah ada isu yang mampu menjejaskan perpaduan tersebut.

Jelaskan punca-punca yang boleh menjejaskan perpaduan ini untuk menjadi renungan kita semua.

Karangan 3

Bencana alam terutama banjir begitu kerap berlaku di negara ini terutama ketika musim hujan. Bukan sahaja harta benda musnah malah nyawa manusia turut melayang.

Jelaskan punca-punca yang membawa kepelbagaian bencana alam ini.

Karangan 4

Dunia mula mengalami kemeletan ekonomi dunia yang ketara. Pelbagai pihak mula mengadu kehilangan pekerjaan. Kerajaan telah mencadangkan supaya lebih banyak peluang perniagaan diwujudkan supaya mereka yang kehilangan kerja ini boleh membuatkan perniagaan mereka sendiri pula.

Jelaskan kebaikan-kebaikan bekerja sendiri.


Karangan 5

Pemuliharaan bangunan bersejarah atau lama di negara ini mula mendapat perhatian masyarakat setempat. Tindakan ini mungkin timbul akibat kesedaran untuk memastikan warisan sejarah negara terus hidup.

Nyatakan punca-punca yang menyebabkan bangunan lama atau bersejarah ini dimusnahkan begitu sahaja.

Karangan 6

Bahasa asing dikatakan penting dalam dunia kerjaya moden kini tetapi masih ramai yang mempertikaikannya.

Berikan pendapat anda tentang isu ini.

Karangan 7

Sistem pengangkutan awam negara telah mula diberi perhatian oleh pihak kerajaan. Pelbagai langkah sudah dilaksanakan untuk memajukan lagi sistem pengangkutan awam itu.

Pada pandangan anda, apakah tindakan-tindakan yang boleh diambil untuk memajukan sistem pengangkutan awam di negara ini.


Karangan 8

Kerajaan berusaha menjadikan amalan membaca satu amalan masyarakat kita. Usaha mereka ini mula membuahkan hasil terutama dalam kalangan pelajar.

Namun, apakah kekangan-kekangan yang timbul dalam merealisasikan impian ini?


Karangan 9

Telefon bimbit sudah menjadi satu keperluan utama dalam kehidupan pelajar sehingga ada pihak yang menyarankan agar teknologi ini diharamkan penggunaanya di kawasan sekolah.

Jadi, apakah impak-impak negatif yang timbul daripada penggunaan teknologi ini.

Karangan 10

Isu pemanasan global sudah menjadi perkara lumrah kini. Pelbagai persidangan sudah diatur untuk mencari jalan menyelesaikan masalah ini.

Pada pendapat anda, apakah langkah-langkah kerjasama yang mampu dilakukan oleh pihak masyarakat antarabangsa dalam isu ini?


Anda juga boleh melayari blog ini selalu jika ingin mendapatkan bahan karangan yang berkualiti tetapi praktikal kepada pelajar.

Pendidikan hak semua.

1 comment:

C0C0 said...

saya amat setuju bahawa pendidikan hak semua dan saya juga harap anda boleh lebih berusaha untuk membuat lagi banyak karangan kepada semua pelajar yang menghadapi masalah tentang peperiksaan. sekarang masih ada mengajar di ptm?? tahun depan ada ajar f5??