Perlu latihan?

Perlu latihan?

Friday, August 14, 2009

Karangan Kemelut Pembuangan Bayi?


Karangan 38

Masalah pembuangan bayi makin menjadi-jadi akhir-akhir ini terutama dalam kalangan remaja.
Ulaskan pernyataan ini.


Pembuangan bayi biasanya melibatkan golongan remaja yang tidak bertindak terburu-buru mengambil tindakan. Kemelut ini semakin serius apabila pihak media massa memaparkan kejadian ini dalam akhbar mereka dengan begitu meluas tanpa segan-silu. Jadi apakah punca-punca dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk menangani isu ini?

Kemelut ini berlaku lantaran kurangnya didikan agama dalam kalangan remaja kita. Kekurangan ini mungkin akibat kekurangan didikan dan perhatian ibubapa serta impak kemodenan yang melanda negara kita. Remaja kita tidak mempunyai pegangan agama yang tebal dan mudah dipengaruhi oleh desakan seksual mereka itu. Kesannya, ramai yang terjebak dalam kancah negatif ini saban tahun.

Selain itu, isu ini turut berleluasa kerana institusi kekeluargaan itu sendiri sudah runtuh. Sudah menjadi kebiasaan kini sesebuah keluarga itu tidak mempunyai ayah atau ibu untuk mendidik. Ketiadaan ini menyebabkan tanggungjawab mendidik anda tidak menjadi satu keperluaan yang harus dipenuhi dengan baik. Sesungguhnya, keadaan inilah yang menyebabkan masalah pembuangan bayi menjadi-jadi.

Sikap masyarakat yang terlalu suka menghukum turut menjadi penyebab pembuangan bayi ini berlaku. Kita suka menganggap wanita yang mengandung tanpa suami ini sebagai melakukan kesalahan tanpa menimbang keadaan yang menjurus kemelut itu berlaku. Pemikiran masyarakat ini menyebabkan remaja tidak mempunyai tempat untuk mengadu masalah mereka sehingga sanggup membiarkan anak mereka daripada dipandang jijik oleh masyarakat.

Arus kemodenan terutama melalui media massa telah menyemarakkan masalah ini. Program dari barat yang mengaitkan kebebasan dalam pergaulan telah menyebabkan remaja terpengaruh. Kehidupan moden sering dikaitkan dengan hubungan seksual yang bebas. Lantaran itu, masalah ini terus menerus menjadi sesuatu yang lumrah dalam hidup mereka.

Langkah yang perlu dilaksanakan oleh kita ialah menyediakan satu tempat perlindungan kepada remaja yang bermasalah seperti ini. Rumah perlindungan ini memberi bantuan kaunseling dan penjagaan kepada remaja dan bayi sebelum sebarang tindakan undang-undang diambil. Kewujudan rumah perlindungan ini memberi ruang kepada remaja untuk berfikir secara rasional menyelesaikan masalah mereka. Sesungguhnya isu pembuangan bayi dapat dikurangkan.

Paradigma masyarakat harus berubah dalam menangani masalah ini. Kita perlu mengikis sikap suka menghukum moral seseorang itu dengan terburu-buru tanpa mengambil kira keadaan yang dialami oleh remaja terbabit. Kita seharusnya menjadi tempat remaja meluahkan masalah mereka dan bukannya tempat remaja melarikan diri mereka. Pandangan masyarakat yang berubah memberikan persepsi yang baik kepada remaja untuk berkongsi masalah mereka.

Kesimpulannya, masalah pembuangan bayi ini perlu dikaji secara telus. Semua pihak bertanggungjawab untuk menyelesaikannya. Semua pihak memikul kesan yang timbul kerana kitalah yang menyebabkan dan mampu menghalang masalah ini daripada berterusan. Kita harus menerima masalah ini dan mencari jalan penyelesaiannya secepat mungkin.

2 comments:

Anonymous said...

Sudah Sekian Lama , saya tidak datang ke blog ini . Saya berasa sedih dan gembira setelah mendapat keputusan SPM saya . Ini kali pertama dan kali Terakhir saya mendapat A1 untuk Bahasa Melayu . Saya ingin sangat berterima kasih kepada Cikgu Azman .

SPM bagai permainan , kalau kamu tak teknik untuk memang adalah sukar untuk kamu menang dalam permainan ini .

Anonymous said...

since ada beberapa tips untuk memang dalam SPM

Kertas 2 ,
Soalan Novel sebenarnya tidak begitu penting jika dibandingkan dengan soalan pendapat untuk cerpen , prosa , sajak dan lain lain .

soalan pendapat membawa markah yang lebih tinggi berbanding novel dan adalah lebih mudah untuk dapat markah penuh untuk soalan pendapat daripada soalan novel.

soalan untuk komponen sastera mempunyai had maksimumnya di mana soalan yang boleh keluar untuk setiap sastera terhad kepada beberapa bentuk soalan contohnya anak laut hanya boleh keluar soalan 5-8 sahaja , sekiranya anda buat semua soalan . Apa lagi nak takut , tunngu ujian sampai dan dapat markah penuh .

ssoalan rumusan , hanya perlu cari isi-isi tersurat dan membuat pendahuluan , penutup 20 markah di tangan anda sekiranya tidak dapat fikirkan isi tersirat .
Salah satu teknik yang boleh digunkakan oleh pelajar yang kurang mahir untuk dapat isi tersirat adalah membaca isi tersurat dan fikirkan isi tersirat .

soalan peribahasa , jarang pelajar buat dan baca peribahasa . Sebenarnya peribahasa yang keluar biasanya peribahasa yang mudah dan selalu jumpa . Pelajar selalunya menganggap peribahasa ini susah dan sebenarnya senang nak dapat markah .

banyak markah senang boleh dikutip , saya tidak tahu kenapa pelajar suka mengosongkannya .