Perlu latihan?

Perlu latihan?

Saturday, November 08, 2008

Karangan Peranan Ibu bapa Dalam Memupuk Sikap Membaca Remaja

Sikap membaca dalam kalangan anak?

Apakah peranan ibu bapa dalam aspek ini?


Amalan membaca menjadi satu amalan yang semakin dilupakan terutama oleh generasi muda kita. Amalan ini dianggap begitu membosankan kerana memerlukan penumpuan dan perhatian yang tinggi. Remaja juga memandang rendah pembacaan kerana membaca bukan sesuatu yang boleh menjadikan remaja 'teruja”. Jadi, apakah peranan yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menanam minat anak mereka untuk membaca.

Untuk memastikan anak mereka membaca, ibu bapa perlulah menyediakan satu ruang khas untuk aktiviti membaca. Ruang khas ini boleh menjadi perpustakaan mini buat keluarga dan mereka boleh menghabiskan masa di sana dengan membaca. Koleksi buku yang sesuai mengikut peringkat umur anak juga harus disediakan supaya semua boleh menikmati keseronokan membaca. Oleh itu, ruang membaca di rumah memupuk sikap membaca dalam diri remaja.

Sebenarnya ibu bapa bukan sahaja harus menyediakan ruang khas tetapi mereka juga harus menjadikan diri sebagai teladan kepada anak-anak dengan menghabiskan masa membaca daripada menonton televisyen. Jika ibu bapa menjadikan membaca satu rutin dalam keluarga seperti hari ahad masa membaca atau sebelum tidur membaca mungkin anak mereka akan mengikuti teladan ini. Lama kelamaan mereka sendiri akan berminat untuk membaca apabila sudah dewasa pula. Oleh itu, teladan ibu bapa memberi satu peringatan kepada anak untuk menirunya secara semula jadi.

Selain itu, ibu bapa berupaya memupuk sikap suka membaca dengan menjadikan amalan member hadiah hari jadi dalam bentuk buku. Banyak ibu bapa yang suka memberi hadiah berbentuk alat permainan atau pakaian yang tidak berupaya menambah keupayaan minda remaja. Buku yang bermutu mampu menjadi hadiah hari jadi yang bermakna buat remaja terutama jika buku itu memberi kesan mendalam kepada mereka. Maka, ibu bapa perlu menjadikan amalan memberi hadiah buku satu kewajipan mereka.

Tambahan pula, ibu bapa boleh menimbulkan minat membaca dengan membuat diskusi apabila terdapat sesuatu isu yang menarik di dalam buku atau media massa. Perbincangan ini sudah pasti menimbulkan minat kerana ibu bapa dan anak akan cuba berhujah untuk menentukan hujah mereka lebih baik. Suasana yang mesra ini bukan sahaja merapatkan hubungan malah boleh memberi satu peluang untuk anak membaca lebih meluas. Sesungguhnya, ibu bapa yang mampu berbincang dengan anak membuka satu perasaan ingin tahu yang mampu dipuaskan melalui pembacaan.

Kesimpulannya, ibu bapa menentukan minat remaja ada atau tidak tetapi masih ramai yang tidak memahami tugas mereka. Remaja pula menjadikan pelbagai alasan untuk tidak membaca terutama terlalu sibuk dengan kerja sekolah. Mungkin semua pihak perlu duduk semeja dan merenung diri mereka sendiri. Peribahasa 'membaca jambatan hidup' memang harus kita semua renungkan.

8 comments:

Anonymous said...

bagus2,,

Anonymous said...

bagus2,, banyak huraian

usamix98 said...

karangan ni mmg bagus!! :D

usamix98 said...

karangan yg baik!! :D

Bella Dyron Sabinus said...

boleh guna tuk besok...

Anonymous said...

Thanks

Anonymous said...

Thanks a lot

De'Malik said...

Bagus...Mohon copy :)