Perlu latihan?

Perlu latihan?

Tuesday, November 18, 2008

Cuti masa berehat bukannya belajar

Cuti digunakan sebaik mungkin

Sebenarnya ramai pelajar yang bertanya apa perkara yang patut mereka lakukan ketika cuti sekolah ini? Jawapan saya mudah sahaja iaitu bercuti dengan secukupnya. Mungkin ada yang terkejut kerana bukankah masa cuti masa yang paling baik untuk menelaah atau melihat buku apabila mendengar nasihat saya ini. Ya, memang benar cuti patut dihabiskan begitu tetapi kali ini cuti sebelum semua pelajar memasuki satu alam baru. Ada yang akan mengambil SPM, STPM atau PMR. Ada juga yang akan memasuki kelas baru maksud saya tingkatan yang baru.

Jadi, cuti ini harus dihabiskan dengan berehat. Maksud saya rehat ialah menghabiskan masa dengan ibu bapa, kawan dan mungkin melakukan aktiviti yang anda semua minat. Sukan, melukis, bermain permainan video atau hanya mendengar muzik sahaja. Semua ini mampu memberi satu perasaan nikmat kepada pelajar jika mereka menghayati cuti mereka dengan sebaiknya. Cuti ialah masa untuk berehat bukannya masa membuat kerja sekolah.

Masa cuti juga menjadi peluang untuk anda menjaga diri. Lakukan perkara yang anda minati merupakan satu tindakan yang mampu menyihatkan badan anda kerana anda akan berasa gembira. Ceria melakukan sesuatu tanda kita menjaga diri dengan baik. Diri yang sihat amat penting untuk menghadapi tahun depan yang pasti banyak dugaannya. Bukan sahaja menjaga pemakanan penting tetapi menjaga diri anda juga penting melalui aktiviti yang member keceriaan kepada anda.

Jadi, kalau anda masih lagi membaca buku, saya cadangkan agar anda keluar sekarang. Telefon rakan lama anda, berbual dengan mereka atau paling mudah ajak sahaja ibu bapa anda berjalan-jalan ke tempat yang anda hajati selama ini. Inilah masanya. Inilah peluang untuk anda. Ini masanya untuk meluahkan perasaan anda itu.

Kenapa? Sebaik sahaja alam sekolah bermula, anda akan menghadapi tekanan yang sangat berat. Kerja rumah yang melambak, suara guru yang anda benci, rakan yang sering membuli anda atau peperiksaan yang pasti membuatkan minda anda meletup akan berlaku dan berlaku dan berlaku berulang kali. Bukankah lebih baik anda bergembira sekarang daripada bermasam muka sepanjang musim cuti ini?

Teruskan bercuti semua pelajar.


Atas sebab-sebab tertentu, saya akan cuba mengemaskinikan blog ini sekerap yang mungkin berbeza dengan dahulu yang menyaksikan blog ini sering dikemaskinikan dalam masa yang singkat. Harap semua pelajar faham.

1 comment:

Puteri Sepi said...

wah!

cikgu bercerita pasal cuti!

hahahaha

takpe..

cikgu pun tengah bercuti,kan?

setahun pulak tu!

:D

happy Holiday! :)