Perlu latihan?

Perlu latihan?

Monday, November 24, 2008

Belajar mesti ada minat


Semuanya bermula dengan minat seseorang

Dalam hidup kita mesti ada ada pilihan kerana itu merupakan satu lumrah dalam hidup seseorang. Minat bermaksud kita melakukan sesuatu tindakan atau perkara itu dengan penuh kerelaan tanpa rasa menyesal jika gagal mencapai pun perkara itu. Manakala terpaksa pula berunsur negatif iaitu melakukan sesuatu dengan perasaan yang berat atau lebih tepat tidak suka melakukan perkara itu.

Dalam hidup pelajar, minat merupakan satu aspek yang amat penting sebelum peroleh kejayaan dalam peperiksaan. Pelajar yang berminat untuk belajar akan mendapati bahawa proses pembelajaran begitu menarik dan mudah walaupun mereka sedang mempelajari bahagian yang paling sukar dalam pelajaran itu. Minat memberikan satu kesungguhan untuk memahami perkara yang sedang diterangkan oleh guru dalam subjek tertentu itu.

Pernahkah anda semua terfikir mengapakah anda mudah memahami satu subjek itu tetapi mengambil masa yang panjang untuk memahami subjek yang lain pula? Sudah pasti ada pelajar yang mengalaminya dan sekarang anda semua sudah sedar bahawa perbezaan itu wujud kerana subjek yang anda berjaya itu ialah subjek yang anda minat.

Jadi bagaimana hendak menimbulkan minat terutama terhadap subjek yang memang kita benci? Mungkin untuk mendapat kefahaman yang jitu tentang minat ini pelajar harus sering bertanya kepada diri sendiri beberapa persoalan:

(1)subjek ini amat penting dalam peperiksaan?
(2)subjek ini mampu memberi pengetahuan yang berguna pada masa depan?
(3)apakah keunikan subjek ini yang boleh menarik minat saya?

Semua pertanyaan itu bertujuan untuk mencipta minat dalam diri pelajar kerana ada sesetengah orang memang sudah mempunyai minat sejak awal lagi tetapi ramai yang perlu dibangkitkan minat mereka terhadap sesuatu perkara itu.

Kalau pelajar sudah mempunyai minat maka, pelajar sudah memasuki satu alam yang menyediakan mereka untuk belajar dengan baik.

Ingat minat cetuskan kejayaan anda semua.

1 comment:

Puteri Sepi said...

hurm..

betul la tu :)

belajar mesti ada minat..

kenapa saya suka physics, tapi tak suka add math, sedangkan dua subjek tersebut ada sedikit hubungkait?

saya rasa, sebab saya tak minat add math, selain mentaliti saya sendiri :)

saya selalu cakap add math itu susah.. Maka, Add Math akan jadi satu subject yang bawa "petaka" kepada saya

gyahahahaha
:)