Perlu latihan?

Perlu latihan?

Sunday, December 23, 2007

Aku Menjadi Lebih Berani


SAJAK KHAS UNTUK WANITA?

Sajak Aku Menjadi Lebih Berani sememangnya satu sajak yang menarik perhatian saya. Sajak ini menarik kerana sajak ini cuba menonjolkan perasaan wanita terutama dalam sesuatu perhubungan. Wanita sering dianggap kaum yang lemah dan mudah mengalah tetapi dalam sajak ini wanita digambarkan insan yang berhati mulia dan mampu berubah secara positif.

Kalau pelajar teliti sajak ini terutama dalam rangkap pertama cuba menonjolkan perbezaan antara wanita atau penyajak dengan lelaki atau sahabatnya. Perbezaan itu ialah wanita lebih baik hatinya berbanding sahabatnya. Memang dalam rangkap ini tidak dijelaskan siapa sahabat wanita itu tetapi kita boleh membuat andaian bahawa sahabatnya itu seorang lelaki yang tidak baik hatinya. Bukankah lelaki suka mengambil kesempatan?

Rangkap kedua menarik kerana penyajak cuba menyingkap perasaan wanita yang sememangnya tabah terutama dalam aspek fizikal iaitu seksaan fizikal. Kita sering kali mendengar wanita diseksa tetapi mampu bertahan (jangan amalkan sikap ini) tetapi sebenarnya wanita lebih mudah terguris hatinya apabila mendengar ungkapan kata-kata yang tidak menyenangkannya terutama daripada sahabatnya yang bernama lelaki. Wanita sensitif terhadap kata-kata.

Rangkap ketiga menjadi tempat penyajak untuk membuktikan perubahan wanita itu. Sering kali dipermainkan oleh lelaki atau sahabatnya telah menyebabkan wanita itu menjadi lebih matang dan tabah mengharungi kehidupan.

Biasanya baris kedua rangkap kedua sajak ini iaitu sebilah pisaumu aku tidak gentar sering ditanya kerana baris ini memberitahu bahawa wanita tahan seksaan fizikal lebih baik daripada lelaki. Wanita sememangnya tabah mengharungi cabaran hidup.

Manakala rangkap terakhir baris pertama iaitu hati dan rasa mengajarku memberi makna bahawa wanita telah memahami pengalaman lalu dan mengambil iktibar daripadanya. Wanita zaman kini sudah mampu berfikir sendiri.

Kalau saya ditanya pelajar sudah pasti sajak ini menjadi satu sajak yang bakal saya tampalkan di dinding bilik saya (kalau saya wanita). Sajak ini memberi satu semangat baru kepada wanita supaya lebih tabah, matang berfikir dan tidak bergantung kepada lelaki dalam kehidupan mereka.

Untuk lelaki, sajak ini juga membawa satu peringatan. Jangan lukakan hati wanita. Jangan memandang rendah kebolehan wanita. Jangan mempermainkan perasaan wanita kerana wanita itu lebih tinggi darjatnya daripada lelaki yang tidak bermaruah.

Terus belajar pelajar-pelajarku.

1 comment:

YewJin said...

Cikgu! cantik blog you. sudah tukar template dulu orange! btw my blog is isaacode.blogspot.com and i linked you! sekarang sudah famous nanti lagi famous haha.