Perlu latihan?

Perlu latihan?

Sunday, June 10, 2007

Peleraian novel.....menarik


Sebenarnya kemahiran seseorang penulis itu jelas ketara melalui bahagian peleraiannya. Kata orang kalau nak menilai karya novel itu, lihat sahaja bahagian peleraiannya. Bahagian ini juga mencerminkan sikap dan pandangan penulis terhadap sesuatu isu yang cuba diketengahkannya.

Pada pandangan saya, peleraian novel Konserto Terakhir memang menarik kerana banyak persoalan tentangnya mampu muncul. Rasa kesal kematian Hilmi sudah pasti menusuk hati pelajar semua. Rasa marah yang mendalam terhadap Datin Salmah pasti terus wujud. Begitu juga terhadap Azizah yang hanya meratapi kehilangan suaminya. Manakala Hayati pula telah memberikan satu harapan untuk menempuh kehidupan yang lebih mencabar.


Mungkin pelajar semua meneliti soalan di bawah ini supaya memudahkan anda menghadapi peperiksaan nanti. Bagaimana pula pandangan anda terhadap peleraian cerita ini? Menarik? • Berdasarkan novel yang anda pelajari, wajarkah pengarang mengakhiri cerita novel itu sedemikian.

  Peleraian cerita merujuk cara pengarang menamatkan sesuatu cerita itu
  Himil meninggal dunia.
  Datuk Johari terkejut lalu pengsan dan akhirnya meninggal dunia.
  Hayati menyedari bahawa Hilmi abangnya.
  Memang wajar pengarang mengakhiri cerita sedemikian kerana pertunjukkan tersebut merupakan pertunjukkan terakhir buat Hilmi dan kematian watak-watak memberi kesan dan menimbulkan rasa sedih kepada pembaca.

No comments: