Perlu latihan?

Perlu latihan?

Friday, June 01, 2007

Lagi,lagi Puteri Gunung LedangKisah bermula dengan Sultan Melaka kehilangan permaisurinya yang sudah mangkat. Kesedihan baginda telah menarik perhatian pembesar yang menanyakan baginda jika ingin berkahwin dengan puteri yang lain. Puteri Gunung Ledang merupakan pilihan baginda dan Laksamana serta Sang Setia telah ditugaskan untuk meminang puteri itu. Selain itu Tun Mamat yang merupakan penghulu orang Inderagiri turut mengikut rombongan itu.
Setelah separuh perjalanan, mereka telah mengalami tiupan angin yang sungguh kuat. Keadaan ini telah menyebabkan Tun Mamat mencadangkan agar Laksamana dan Sang Setia tunggu di situ sahaja sementara dia dan beberapa orang Inderagiri meneruskan perjalanan mereka. Tun Mamat meneruskan perjalanan sehingga menemui sebuah taman yang begitu ganjil kerana tumbuh-tumbuhan di situ boleh bercakap-cakap. Mereka seolah-olah menyindir sultan dan rombongan peminangan itu kerana yakin akan dapat berkahwin dengan puteri gunung Ledang.
Di hujung taman itu terdapat sebuah balai yang aneh juga kerana tiangnya diperbuat daripada tulang dan atapnya daripada rambut. Ada seorang wanita yang memperkenalkan dirinya Dang Raya Rani iaitu pengetua gunung itu. Tun Mamat telah menerangkan tujuan mereka dan Dang Raya Rani hilang setelah mendengarnya. Selang beberapa ketika, muncul seorang lagi wanita tetapi kali ini wanita itu tua dan bongkok. Menurutnya tuan puteri bersetuju untuk berkahwin dengan Sultan jika baginda memenuhi semua syarat puteri seperti membina jambatan emas dan perak, hati kuman dan hati nyamuk sebanyak tujuh dulang, air mata dan air pinang muda setempayan, darah raja dan puteranya semangkuk.
Sultan Melaka yang mendengar semua syarat puteri itu telah membatalkan rancangan baginda kerana tidak sanggup mengambil darah puteranya.

Perkara Penting dalam cerita ini ialah:

Sebab Sultan Ingin Mengahwini Puteri Gunung Ledang
Wakil Peminangan Sultan
Halangan-Halangan Yang Berlaku
Peristiwa-Peristiwa Ganjil Yang Berlaku
Syarat-Syarat Peminangan Puteri
Sebab Puteri Mengenakan Syarat
Sebab Sultan Melaka Membatalkan Hasratnya BerkahwinPastikan anda semua memahaminya ok...

1 comment:

denise said...

cikgu...tak faham yg sura pengdaki tu....haha...
denise