Perlu latihan?

Perlu latihan?

Tuesday, April 24, 2007

Tahun Melawat Malaysia


Tahun 2007 telah diisytiharkan Tahun Melawat Malaysia. Pelbagai program telah dirangka untuk menarik minat pelancong datang ke negara ini. Namun, masih banyak usaha harus dilakukan ke arah ini.

Jelaskan langkah-langkah yang boleh dilakukan untuk menarik kehadiran pelancong ke negara kita.

Industri pelancongan memang membawa banyak impak positif kepada rakyat dan negara ini. Usaha kerajaan memperkenalkan Tahun Melawat Malaysia 2007 dianggap sebagai pencetus kehadiran pelancong ke negara ini pada tahun ini. Cuma, lngkah menjadikan 2007 sebagai tahun melawat negara ini harus dipanjangkan dengan mewujudkan lebih banyak program atau langkah sampingan yang bersesuaian untuk menarik pelancong datang.

Satu langkah yang paling mudah ialah kerajaan memberi diskaun dan insentif kepada pengusaha industri pelancongan. Pengusaha hotel, bas pelancongan, agensi pelancongan dan pusat-pusat kraf tangan boleh diberikan potongan cukai ke atas keuntungan yang mereka peroleh. Langkah ini membolehkan pengusaha industri ini memberikan harga yang lebih menarik kepada pelancong untuk melancong ke negara kita. Tindakan ini turut mampu memberi peratuan keuntungan yang lebih baik kepada pengusaha dan pelancong menerima pakej yang memuaskan.

Selain itu, kerajaan terutama di pusat-pusat tumpuan pelancong memberi perhatian lebih terhadap tahap kebersihan tandas dan tempat makan. Ada rungutan pelancong yang terpampang di dada akhbar mengenai tahap kebersihan tandas negara ini yang begitu menjijikkan mereka. Fenomena ini sudah pasti menjatuhkan imej negara dan pelancong itu tidak akan kembali lagi ke negara ini setelah mengalami trauma melihat keadaan tandas kita yang tidak memuaskan mereka. Pelancong bukan sahaja ingin menikmati keunikan tetapi suasana nyaman dan bersih sesebuah negara itu.

Tambahan pula, sistem pengangkutan negara perlu ditingkatkan kadar kecekapannya. Penyedia pengangkutan awam seperti bas, sistem transit aliran ringan (LRT), dan teksi harus diberi kursus untuk memastikan mereka mengikut jadual yang sudah ditetapkan. Pelancong lebih suka jika mereka tidak menghadapi masalah untuk pergi ke satu destinasi dengan mudah dan sistematik. Malah, sikap pemandu teksi dan bas kita harus berubah iaitu lebih memberi perkhidmatan yang mesra dan berpengetahuan daripada cuba mengaut keuntungan jangka pendek dengan mengenakan tambang yang mahal. Suasana ini sudah pasti menarik minat pelancong untuk kembali semula ke negara kita.

Destinasi pelancong negara harus ditambah. Negara kita mempunyai pelbagai daya tarikan seperti hutan rimba, gunung-ganang, pantai dan laut yang menarik serta pembangunan yang mengagumkan. Kementerian Pelancongan harus menjadikan semua daya tarikan ini satu kemestian untuk pelancong mengalaminya. Pakej yang tersendiri untuk setiap kawasan harus dicipta dan mampu memberi banyak pilihan kepada pelancong. Jadi, pelancong yang datang boleh membuat pilihan untuk diri mereka dan keluarga mereka. Kita harus ingat semakin ramai pelancong yang mengunjungi negara ini, semakin baik kesannya terhadap ekonomi negara kita.

Kesimpulannya, sektor pelancong memang mudah untuk dibangunkan jika semua pihak menyedari kepentingannya. Negara kita yang memang kaya dengan pelbagai daya tarikan ini harus dipakejkan menjadi pusat pelancongan asia. Kita harus pandai menilai dan memahami keperluan pelancong asing jika mahu menerima kehadiran pelancong yang ramai ke negara ini.

1 comment:

Anonymous said...

u rock!!!! thank you soooooooooo much =) may god bless ur soul.