Perlu latihan?

Perlu latihan?

Friday, April 27, 2007

Sektor Perumahan banyak kemelut?Rumah dianggap penting dalam kehidupan seseorang. Menurut kajian pembelian rumah merupakan pembelian terpenting dalam hidup seseorang.

Jadi, pada pandangan anda apakah masalah-masalah yang sedang dihadapi oleh sektor perumahan dan langkah-langkah untuk mengatasi masalah ini.

Setiap hari kita pasti dapat melihat iklan-iklan projek perumahan di dalam akhbar. Iklan-iklan ini begitu menarik dan mampu membuatkan setiap daripada kita ingin memiliki rumah tersebut. Gambar, reka bentuk rumah, dan suasana yang dipaparkan oleh pemaju perumahan dalam iklan itu memang mengagumkan sesiapa sahaja. Cuma, sektor perumahan kita mempunyai pelbagai masalah yang mampu mengugat kemajuannya.

Masalah pertama yang dihadapi oleh sektor perumahan negara ialah rumah kos murah terlalu sedikit bilangannya yang dibina setiap tahun. Situasi ini wujud kerana projek perumahan kos rendah tidak memberikan pulangan yang banyak berbanding dengan projek perumahan kos mewah. Jadi, pasaran perumahan negara banyak dipenuhi oleh rumah kos mewah. Pengguna tidak mempunyai pilihan dan terpaksa membli rumah yang lebih mahal daripada kemampuan mereka. Rakyat terus menderita akibat sikap tamak segelintir pengusaha projek perumahan.

Bukan sahaja projek perumahan kos rendah kurang, ada projek perumahan yang tidak mampu disiapkan oleh pemaju pada masa yang ditetapkan. Keadaan ini menyebabkan pengguna terpaksa membayar kos pinjaman perumahan mereka dengan pihak bank dan dalam masa yang sama terpaksa menyewa lagi. Sikap acuh tak acuh pemaju dalam menyelesaikan tanggungjawab mereka memang mengecewakan masyarakat. Pemaju sering menyalahkan kegawatan ekonomi dan kekurangan sumber manusia sebagai penyebab kelewatan mereka tanpa mahu bertanggungjawab terhadap kesusahan yang dialami oleh pengguna.

Malah, mutu rumah yang dihasilkan jauh daripada memuaskan. Pemaju perumahan menyiapkan tugas mereka secepat mungkin dengan mengenepikan kualiti rumah yang dibina. Situasi ini wujud turut berkait rapat dengan sikap tamak mereka untuk mengaut keuntungan berlipat ganda dalam masa yang singkat. Jaminan untuk membaiki kerosakan pula terlalu singkat dan menyebabkan pengguna terpaksa membayar sendiri kerosakan yang berlaku walaupun baru berpindah ke rumah baru mereka.

Sikap bank dalam pemberian pinjaman perumahan turut dikesali oleh masyarakat. Pihak bank mengenakan pelbagai syarat yang ketat untuk seseorang memperoleh pinjaman perumahan berbanding pinjaman pembelian kereta. Ada pihak bank yang memberi pinjaman yang lebih baik kepada pembeli yang membeli rumah kos mewah daripada kos rendah terutama aspek bayaran bulanan yang rendah. Pihak bank sewajarnya memberi pinjaman kepada rakyat yang berhak mengikut tangga gaji mereka dan berkeluarga kerana rumah merupakan komponen penting dalam pembentukan keluarga bahagia berbanding kereta.Jadi, sektor perumahan negara memang harus dirombak. Pelbagai pindaan terutama untuk menjaga kebajikan pengguna harus dilakukan seperti mudah menerima pinjaman, tempoh jaminan perumahan daripada kerosakan yang lebih panjang, dan perlindungan pampasan apabila rumah gagal disiapkan oleh pemaju.

No comments: