Perlu latihan?

Perlu latihan?

Friday, April 27, 2007

Peranan agensi kerajaan


Setiap negara mempunyai agensi kerajaan mereka yang tersendiri. Walaupun agensi kerajaan sering dikritik oleh masyarakat tetapai agensi ini masih berperanan dalam negara kita.

Pada pandangan anda, apakah peranan yang mampu dimainkan oleh agensi kerajaan di negara ini.


Sememangnya agensi kerajaan sering menjadi kritikan masyarakat terutama apabila perkhidmatan yang diberikan oleh pekerja kerajaan itu tidak memenuhi kehendak mereka. Namun untuk menyalahkan pekerja agensi awam sepenuhnya dalam memberikan perkhidmatan yang telus dan berkualiti bukanlah satu tindakan yang bijak. Agensi kerajaan memang mempunyai peranan yang banyak dan penting terutama dalam memastikan pembangunan negara berjalan mengikut jadual.

Peranan terpenting agensi kerajaan adalah untuk memastikan semua program kerajaan berjalan dengan lancar. Agensi kerajaan merupakan pelaku yang paling hampir dengan rakyat. Pemimpin negara akan mengagih-agihkan peranan tertentu kepada agensi kerajaan untuk dijelmakan dalam bentuk program kepada rakyat. Pegawai-pegawai agensi kerajaan akan merangka pelbagai program berdasarkan harapan pemimpin negara. Jadi, tanpa agensi kerajaan perancangan yang dilakukan oleh para pmimpin negara akan gagal.

Selain itu, agensi kerajaan berperanan untuk memberi penerangan dan bantuan teknikal kepada rakyat mengikut tugas mereka. Pekerja agensi kerajaan yang terlatih akan menyalurkan pengetahuan mereka kepada rakyat yang dapat merealisasikan impian negara itu. Maklumat yang diberikan oleh pekerja agensi kerajaan memastikan rakyat tidak melakukan kesilapan dalam menjalankan sesuatu aktiviti. Contohnya, pekerja MARDI akan membantu petani menanam tanaman padi yang baik berdasarkan teknik penanaman, benih bermutu dan penyemburan baja yang sesuai.

Secara amnya, agensi kerajaan membantu meningkatkan taraf kehidupan rakyat di negara ini. Semua program yang diatur oleh agensi kerajaan berhasrat untuk memastikan taraf hidup rakyat berubah dengan lebih baik. Kemas berperanan membantu penduduk kampung mempunyai pendidikan awal yang baik dan kemahiran tambahan seperti menjahit dan menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan. Agensi kerajaan bertindak sebagai pemangkin dalam memajukan rakyat di negara ini.


Agensi kerajaan juga berperanan untuk menyebarkan manifesto kerajaan kepada rakyat. Semua dasar dan harapan pemimpin negara disalurkan kepada rakyat melalui agensi kerajaan. Keadaan ini memastikan rakyat memahami dan bersedia untuk bekerjasama menjayakan sesuatu dasar kerajaan itu. Tanpa bantuan rakyat usaha kerajaan akan menjadi sia-sia. Agensi kerajaan menjadi mata dan telinga pemimpin negara.

Kesimpulannya, agensi kerajaan mempunyai peranan yang cukup bermakna dalam pembangunan negara. Agensi kerajaan memerlukan semua tenaga yang ada untuk menjayakan rancangan pemimpin kita. Cuma rakyat harus memberikan sedikit sokongan untuk meringankan beban mereka dalam menjalankan tanggungjawab berat itu. Bersatu teguh bercerai roboh harus menjadi renungan kita semua dalam perkara ini.

2 comments:

Anonymous said...

cikgu, cikgu punya gambar sangat COOL la..hahaha.... terima kasih atas maklumat yang cikgu berikan...thx

take care

Vi Vian

Anonymous said...

ermm boleh x kalau buat karangan tentang kesan agensi kerajaan terhadap rakyat??
thx.

fiq