Perlu latihan?

Perlu latihan?

Sunday, April 29, 2007

Kepentingan lebuh raya negara kita


Negara kita dianggap mempunyai rangkaian lebuh raya yang termoden di Asia Tenggara. Kemudahan ini telah mampu memberi satu peluang ekonomi kepada rakyat negara ini.

Jelaskan peranan yang mampu dimainkan oleh lebuh raya di negara ini.

Negara kita dianggap antara negara termoden dalam pembinaan lebuh raya terutama di rantau Asia Tenggara. Negara kita memang memiliki rangkaian lebuh raya yang mengagumkan masyarakat luar. Antara lebuh raya yang terkenal di negara kita ialah Lebuh raya Utara-Selatan, Lebuh raya Timur-Barat, dan Lebuh raya Sprint. Sememangnya lebuh raya mempunyai pelbagai peranan dalam sesebuah negara itu.

Pembinaan lebuh raya memastikan perjalanan antara bandar ke bandar atau negeri ke negeri menjadi mudah. Keadaan lebuh raya yang menghubungkan semua kawasan ini menyebabkan semua tempat mampu dihubungi tanpa sebarang masalah. Keinginan seseorang untuk pergi dari satu tempat ke tempat yang lain mampu dilaksanakan tanpa sebarang masalah yang banyak. Tanpa lebuh raya tempoh yang lebih lama diperlukan dalam keadaan yang lebih memenatkan.

Lebuh raya mempunyai lebih daripada tiga lorong. Keadaan ini menyebabkan pemandu boleh memandu dengan lebih selamat kerana kadar kemalangan mampu dikurangkan. Kemalangan turut dapat diatasi kerana mempunyai kawasan yang luas apabila berlaku sebarang kecemasan. Pemanduan yang selesa memastikan kemalangan sifar kerana pengguna lebuh raya dalam keadaan cergas dan ceria.

Malah, pembinaan lebuh raya mampu menjana pertumbuhan ekonomi sesebuah kawasan. Lebih banyak industri atau perniagaan diwujudkan kerana pengguna boleh sampai ke kawasan terbabit tanpa sebarang masalah. Kawasan yang sukar dihubungi menjadi kawasan yang mudah dikunjungi tanpa masalah. Keadaan ini membawa kepada wujudnya kawasan-kawasan bandar baru di sepanjang lebuh raya. Pembinaan kawasan kilang di sepanjang lebuh raya sudah menjadi satu fenomena biasa.
Tambahan pula, pembinaan lebuh raya turut memberi peluang kerja kepada masyarakat. Pembinaannya memerlukan sumber manusia yang ramai dalam tempoh tertentu. Penyelenggaraannya turut memerlukan pekerja yang banyak dalam tempoh yang panjang pula. Semua ini menyebabkan lebuh raya memberi impak positif dalam bidang pekerjaan negara kita.

Tanpa kita sedari pembinaan lebuh raya memberikan imej moden terhadap negara. Masyarakat luar akan menilai pembangunan sesebuah negara itu melalui kemajuan infrastrukturnya seperti lebuh raya. Kemodenan dalam lebuh raya terjelma dalam sikap masyarakat dan pemimpin negara kita yang memang dahagakan pembangunan yang positif.

Jadi, pembinaan lebuh raya memang baik untuk pembangunan ekonomi negara terutama dalam era moden ini. Semua produk mampu digerakkan dalam tempoh yang pantas dan murah melalui lebuh raya. Rakyat negara ini turut menikmati pelbagai kemudahan yang tersedia ada di lebuh raya itu.

3 comments:

iqa said...

thanks for this post..

Aaron natasya said...

thanks :)blog ini banyak membantu saya untuk menyelesaikan tugasan yg diberikan iaitu PT2

Anonymous said...

Alhamdulillah bnyak membantu
Syuqran