Perlu latihan?

Perlu latihan?

Thursday, February 08, 2007

Sajak Aku Menjadi Lebih Berani


Sajak Aku Menjadi Lebih Berani merupakan sajak yang berjiwa wanita. Sebab saya berpendapat sedemikian kerana penulis sajak ini wanita dan unsur-unsurnya banyak berbau wanita. Jadi, ini memang bertemakan wanita terutama wanita zaman kini yang menghadapi cabaran yang maha hebat. Saya harap pelajar perempuan saya akan mendapat banyak pengajaran melalui sajak ini.

Pertama sekali sajak ini menonjolkan sikap wanita yang berhati ikhlas dalam perhubungan. Dalam persahabatan wanita lebih bersikap menerima daripada menunjukkan sesuatu. Dalam sajak ini wanita itu memahami sikap rakannya yang mengambil kesempatan atau berbohong dalam perhubungan mereka.

Dalam rangkap kedua penyajak cuba menunjukkan betapa wanita begitu sensitif jiwanya. Wanita boleh menerima tindakan fizikal kawannya tetapi sukar menelan kenyataan apabila kawannya meluahkan kata-kata yang memedihkan jiwa apabila mendengarnya. Mungkin disebabkan naluri wanita yang begitu mudah terusik menyebabkan wanita ini dianggap lemah tetapi mereka mampu menangkis cabaran lain.

Usah lupa, perbezaan antara aku dengan kau. Saya selalu tekankan di dalam kelas. Anda kena faham dan catatkan perbezaan itu. Begitu juga dengan maksud rangkai kata hati dan rasa mengajarku.

Mungkin rangkap ketiga paling menarik dikaji iaitu rangkap ini seolah-olah memberi harapan agar wanita tidak takut. Diri wanita harus tabah meneruskan kehidupan kerana mereka sudah banyak belajar daripada pengalaman. Pengalaman ditipu, pengalaman dipermainkan, dan pengalaman dibiarkan keseorangan untuk menjadi satu aset kepada wanita menerima diri mereka untuk hidup di dunia ini dengan sebaik mungkin.

Sajak ini turut memperjuangkan hak wanita atau lebih tepat emansipasi wanita. Hak mereka untuk berjaya dalam pelajaran, hak mereka untuk berkerjaya, hak untuk memilih sahabat, dan hak untuk berdikari. Semua ini menjadi lambang wanita era moden ini. Kini, ramai wanita yang memiliki kereta sendiri, rumah sendiri dan hidup sendirian. Bukan bermakna mereka sombong tetapi bukti mereka juga mampu hidup seiring kaum lelaki.

Bagi saya wanita yang digambarkan di dalam sajak ini amat menarik kerana wanita menarik pada firasat saya ialah wanita yang tahu keinginannya. Dia juga tahu kerjayanya. Dia juga sedar tanggungjawabnya dalam persahabatan. Dan dia juga mampu berdikari dalam dunia yang tidak pernah berbudi terhadap kaum hawa ini. Mungkin sajak ini mampu menjadi satu nasihat yang berguna untuk renungan pelajar perempuan semua. Simpan azam anda untuk berjaya dalam SPM.

1 comment:

Anonymous said...

cikgu,

apakah yang cuba dilambangkan dengan warna ungu dalam sajak ini.
saya tau biru itu melambangkan keikhlasan.

terima kasih...