Perlu latihan?

Perlu latihan?

Sunday, January 21, 2007

Galakan penggunaan komputer di desa


Tadi saya sempat berbual-bual dengan pelajar kesayangan saya. Ya. Saya pun mesti ada pelajar kesayangan saya. Bukannya saya pilih kasih tetapi atas alasan pelajar ini rajin, baik, bersopan, dan ingin belajar, saya sering memberi perhatian kepadanya. Siapa dia? Ha,ha, itu cerita dalam blog lainlah sebab untuk blog kali ini saya nak bercerita tentang perbincangan kami untuk menarik minat warga desa terutama pelajar kampung untuk mendekati ilmu komputer ini.
Mungkin kerajaan harus memberi pelbagai insentif kepada mereka terlebih dahulu. Kerajaan boleh memberikan potongan harga yang menarik untuk mereka melanggani perkhidmatan internet terutama jalur lebar daripada Telekom Malaysia. Diskaun yang diberi ini mampu memberikan lebih banyak akses kepada pelajar kampung untuk memahami dan menggunakan internet dengan lebih kerap.
Selain itu, harga komputer yang dijual di desa seharusnya dibersi subsidi. Kerajaan mampu melakukan perkara ini kerana kerajaan harus memberi keutamaan kepada pelajar kampung yang memang serba kekurangan. Kerajaan tidak harus berdalih dalam memberi harga istimewa ini kerana sudah pasti akan ada pihak yang menentangnya atas alasan kerajaan pilih kasih.
Mungkin kerajaan melalui badan-badan tertentu seperti Kemas dan Jawatankuasa Kemajuan Kampung boleh menganjurkan kursus komputer kepada penduduk kampung terutama pelajar. Kursus ini mendedahkan pelajar kampung kepentingan komputer dan penggunaannya. Pengetahuan yang diperoleh sudah pasti akan memberi keyakinan kepada pelajar tersebut untuk terus mendalami ilmu mereka dengan melayari halaman internet.
Kursus ini mampu dijalankan jika kampung tersebut mempunyai tempat khas. Mungkin setiap kampung dibina sebuah bangunan khas yang menempatkan semua kemudahan komputer ini termasuklah akses internetnya. Pihak kerajaan boleh menyumbangkan sumber kewangan untuk pembinaan bangunan seperti ini. semua aktiviti kampung yang lain turut boelh diadakan di bangunan khas ini.
Malahan, kerajaan boleh memberi lebih banyak kemudahan di kampung seperti menggalakkan penggunaan Wifi untuk memastikan setiap kampung menerima akses internet. Penggunaan Wifi yang banyak bergantung kepada gelombang seperti radio sudah pasti lebih menjimatkan daripada membina sistem telekomunikasi yang canggih seperti penggunaan kabel untuk memudahkan akses internet. Penggunaan gelombang radio juga lebih praktikal terutama untuk kawasan pedalaman yang agak sukar diteroka.
Tambahan pula, kerajaan boleh menjalankan kempen kitar semula komputer terutama pengguna komputer di bandar besar yang sering menukar komputer supaya menyumbangkan komputer lama mereka ke dalam skim ini. Komputer lama itu kemudiannya akan diperiksa dan dibaiki sebelum diberi kepada pelajar kampung yang telah dipilih dengan teliti. Penggunaan komputer kitar semula ini sudah pasti mampu mengurangkan bebanan kerajaan terutama dalam aspek kewangan.
Namun, pengawalan yang rapi harus ditekankan terutama oleh pihak ketua kampung untuk memastikan kemudahan ini tidak diselewengkan oleh pelajar kampung. Pemeriksaan yang kerap dan penggunaan yang dipantau setiap masa harus dijalankan oleh penduduk kampung. Semua kemudahan itu juga harus dipastikan berada dalam keadaan yang baik dan boleh digunakan tanpa sebarang masalah.

No comments: