Perlu latihan?

Perlu latihan?

Friday, August 18, 2006

Seminar amat penting


Hari Isnin dan Ahad minggu berikutnya saya akan membuat satu seminar khas untuk pelajar-pelajar di tempat saya mengajar. Mungkin ramai akan bertanya sebab saya membuat perkara itu terutama masa peperiksaan mengikut pelajar masih jauh (sebenarnya tidak). Bagi saya seminar peperiksaan penting tidak kira masa seminar itu dilaksanakan. Dalam seminar, pelbagai perkara boleh membuka mata pelajar.
Seminar secara am memberi peluang kepada pelajar untuk menerima kenyataan bahawa peperiksaan memang semakin hampir. Perasaan ini memberi satu kesedaran yang membolehkan pelajar meneliti persiapan mereka sebelum ini. Perasaan ini turut memberi satu penilaian peribadi kepada diri seseorang.
Biasanya guru akan menekankan beberapa perkara penting yang masih kurang difahami oleh pelajar terutama dalam aspek bahasa seperti penggunaan cakap ajuk, pindah dan kemungkinan penekanan aspek KOMSAS. Sekali lagi, penekanan guru ini memberi satu imbas muka kepada pelajar mengenai peperiksaan yang bakal menjelang.
Kewujudan seminar turut memudahkan guru untuk memecahkan pengajarannya pada beberapa aspek seperti penekanan saya kali ini ialah KOMSAS T4, Peribahasa, dan Tatabahasa. Seminar ke-2 menjelang peperiksaan pula boleh dijuruskan aspek yang berbeda pula. Jadi, seminar memberi peluang kepada pelajar untuk memahami sesuatu perkara dengan lebih sistematik dan berkesan.
Namun perkara yang paling penting dalam seminar ialah soalan yang diberi penekanan oleh seseorang guru. Biasanya seseorang guru akan membuat analisis soalan-soalan yang bakal keluar dalam peperiksaan itu. Analisis ini dilakukan berdasarkan soalan-soalan lalu dan kekerapan soalan-soalan itu keluar dalam peperiksaan di sekolah-sekolah lain terutama sekolah berimej tinggi dalam kadar kelulusan mereka.
Jadi, kepada semua pelajar saya, sila tulis dan faham semua penerangan yang bakal anda terima dalam dua tiga hari nanti. Sebaik sahaja balik ke rumah, sila kaji dan buat penilaian peribadi mengenai perkara yang didengar di dalam kelas itu. Mungkin anda akan menemukan sesuatu perkara yang menarik dalam persiapan anda menghadapi peperiksaan.
Ringkasnya, menghadiri seminar merupakan salah satu cara menghadapi peperiksaan SPM. Memang tidak dinafikan pelajar terpaksa memilih seminar kerana kini sudah ada banyak seminar yang dianjurkan terutama oleh pihak swasta. Pemilihan seminar menjurus kepada masa, jarak tempat seminar, dan guru atau penceramah yang terbabit. Jadi, tepuk dada tanya selera.
Selamat berseminar.

No comments: