Perlu latihan?

Perlu latihan?

Monday, June 12, 2006

Semua orang suka tidur


Nampaknya demam Piala Dunia 2006 memang telah mula memberikan kesan kepada masyarakat kita. Ramai pelajar saya yang tidak hadir dan kalau hadir pun di dalam kelas pun hanya jasad sahaja. Mereka enak dibuai mimpi. Jadi, kali ini saya akan ceritakan sedikit tentang sikap negatif ini iaitu jangan tidur di dalam kelas.

Saya bukannya menentang aktiviti tidur tetapi kalau pelajar tidur di dalam kelas, ini harus dielakkan. Kenapa? Sebab apabila seseorang pelajar tidur, mereka akan terlepas semua pengajaran dan maklumat pelajaran yang disampaikan oleh guru dalam sesuatu mata pelajaran itu. Ingat apabila pelajar tidur, kesannya bukan sahaja menimpa pelajar terbabit tetapi juga guru dan pelajar-pelajar lain. Jadi, pelajar-pelajar yang suka tidur sila beri perhatian kali ini. Tindakan anda mempengaruhi orang lain.

Seseorang guru yang mempunyai pelajar yang tidur di dalam kelas akan memberi impak yang buruk kepada keyakinan mengajar seseorang guru. Guru itu akan mula mempertikaikan teknik pengajarannya walaupun mungkin tekniknya itu betul dan sesuai. Guru akan mula mempersoalkan kemahirannya mengajar. Ringkasnya, keyakinan guru akan merosot. Bayangkan kalau perkara ini berlaku hari demi hari.

Bukan sahaja keyakinan akan hilang, penumpuan guru tersebut turut melencong. Beliau akan cuba memberi perhatian kepada pelajar yang sedang tidur seperti meninggikan suara atau memberi arahan kepada pelajar itu seperti menepuk bahunya untuk menyedarkannya. Semua perkara yang dilakukannya ini sudah pasti akan menjejaskan kelancaran pengajaran pada hari itu. Ingat, guru pun manusia biasa yang mempunyai perasaan.

Natijah negatif sikap tidur di dalam kelas ini turut berlaku kepada pelajar-pelajar lain. Mereka akan mula melakukan pelbagai isyarat kepada rakan-rakan yang boleh menimbulkan suasana yang lucu dan di luar kawalan. Ada juga pelajar yang akan mempertikaikan tindakan guru kerana membiarkan pelajar berkenaan tidur. Suasana perpaduan yang diperlukan dalam kalangan pelajar sudah hilang.

Jadi, tindakan sesetengah pelajar tidur di dalam kelas akan menjejaskan keseluruhan proses pengajaran pada masa itu. Di dalam kelas, semua faktor termasuk guru dan pelajar harus seragam supaya proses pengajaran berjalan lancar. Kesilapan salah satu faktor ini pasti menjejaskan penerimaan pelajar ketika itu.

Mungkin anda semua akan bertanya,adakah saya mempunyai pelajar yang tidur di dalam kelas? Ada malah memang banyak terutama ketika musim panas kerana mungkin bahang membuatkan pelajar mudah tertidur. Jadi, bagaimanakah saya menanganinya? Mungkin itu memerlukan ruangan pada masa yang akan datang. Jadi, semua pelajar sila beri kerjasama iaitu JANGAN TIDUR DI DALAM KELAS.


Revisi Menjelang SPM 2006

Huraikan perbandingan watak utama yang terdapat dalam novel yang anda kaji.

 Sudah pasti bandingkan Hilmi dengan Othman.

 Persamaan kedua-dua watak ini ialah Hilmi dan Othman tabah menghadapi cabaran hidup seperti Hilmi kena marah oleh Datin Salmah dan Othman menerima kenyataan isterinya gila. Selain itu kedua-dua watak juga patuh kepada perintah ketua seperti arahan Datuk Johari kepada Hilmi untuk membayar kos membaiki piano yang rosak dan Sarjan Jamil memberi arahan kepada Othman.

 Namun ada persamaan juga iaitu Othman berjuang mempertahankan negara daripada ancaman pihak komunis. Manakala Hilmi berjuang dalam bidang muzik yang mengharumkan nama negara. Selain itu Hilmi mati pada akhir novel ini. Berbeza dengan Othman yang berhenti daripada polis dan terpaksa dipotong kakinya.

Ingat soalan bandingan semakin popular kini. Baca soalan dengan teliti terutama jika bandingkan persamaan atau bandingkan perbezaan.

Terus belajar

1 comment:

greenlove said...

terima kasih =)
thanscx 4 da bandingan..
its really help alot~~
im most weekest in tis type of bandingan question T.T
coz hav 2 study both of da novel..
tis time mid yr oso came out bandingan question..
haizz..get veeli little mark 4 dat =.=
hope 2 hav more revision about novel bandingan question^^
n again thanszx~~
u r a good teacher..