Perlu latihan?

Perlu latihan?

Tuesday, June 27, 2006

Lagi lagi buli...menyampahBudaya buli? Adakah ini merupakan budaya kita yang sering diagung-agungkan oleh kita selama ini? Kenapa buli boleh berlaku terutama di sekolah dan dalam kalangan pelajar kita sendiri? Kali ini saya ingin mengutarakan pandangan saya mengenai buli kerana saya sendiri bingung memikirkan kekerapan budaya ini timbul dalam masyarakat kita

Pertama sekali, ingin saya jelaskan di sini bahawa pembuli ialah orang yang tidak mempunyai keyakinan diri dan kebolehan untuk berfikir yang sejati. Pembuli menganggap semua perbuatan mereka itu sebagai lambang kekuatan mereka. Malah, saya yakin ada antara pembuli beranggapan tindakan mereka disukai oleh orang lain. Mereka berpandangan bahawa pelajar-pelajar lain akan menghormati mereka. Semua anggapan mereka itu salah belaka.

Gejala ini juga amat menarik kerana kesannya begitu mendalam terhadap mangsa. Sudah banyak kes yang mendedahkan mangsa menerima rawatan di hospital kerana terlalu teruk dibuli. Namun, satu perkara yang kita lupa ialah buli juga membawa kesan psikologi. Mungkin satu kajian terperinci mengenai kesan psikologi terhadap mangsa buli dilaksanakan oleh kerajaan. Maklumat ini boleh digunakan untuk menangani masalah yang semakin serius.

Gejala buli ini mula mendapat perhatian kerana sudah ada beberapa kes buli yang dipaparkan oleh media massa. Malah, Menteri Pendidikan sendiri sudah memberi komen diikuti oleh tokoh-tokoh pendidik yang lain. Semuanya mempunyai satu kesimpulan iaitu budaya buli ini memang wujud dan perlu dikikis terus daripada sekolah.

Jadi, kenapa gejala buli ini muncul semula? Saya ingin berkongsi beberapa cadangan. Pertama, semua pihak terutama pihak sekolah dan ibu bapa perlu duduk semeja untuk membincangkan fenomena negatif ini. Kedua-dua pihak harus menyedari peranan mereka dalam sistem pendidikan negara. Kedua-dua pihak tidak harus menyalahkan satu sama lain apabila isu ini timbul semula. Ibu bapa usah mudah melenting apabila anak mereka dihukum kerana budaya buli ini, begitu juga pihak sekolah tidak perlu terlalu sensitif sehingga tidak mahu mendedahkan masalah buli di sekolah mereka.

Kedua, sistem pengawasan terutama kecekapan pengawas sekolah perlu ditingkatkan. Mereka harus didedahkan cara-cara untuk mengatasi masalah buli ini apabila berhadapan dengannya. Pengawas harus lebih peka dengan keadaan persekitaran pelajar dengan mampu mencium sebarang tanda-tanda awal kes buli. Pemeriksaan ke kawasan terpencil di sekolah perlu lebih kerap dilakukan oleh mereka.

Ceramah kesedaran tentang isu ini harus diberikan kepada semua pelajar. Dalam ceramah itu mereka harus diberikan arahan untuk menangani masalah ini apabila berhadapan dengannya. Ada pelajar yang mungkin tidak tahu cara atau kepada siapa mereka harus melaporkan sesuatu tindakan buli itu. Arahan ini perlu jelas dan diterangkan secara terperinci.

Selain itu, hukuman yang lebih jelas dan telus harus diberikan kepada pelajar yang terbabit dalam kes ini. Dalam usaha menangani kemelut yang semakin menular ini, pihak sekolah tidak harus bersikap memberi peluang kedua kepada pembuli. Tindakan tidak tegas akan memberi pandangan yang negatif kepada pelajar tentang pembuli. Sekarang ialah masa untuk bertegas bukannya berbuat baik kepada pembuli.

Malah, media massa mempunyai peranan yang paling penting. Media massa harus menyiarkan berita buli ini tanpa sebarang kekangan. Media massa harus menjadikan isu ini isu negara yang semua pihak mengetahui keadaannya. Pendedahan media massa yang kerap akan menyebabkan semua pihak memberi perhatian dan tidak berpeluk tubuh sahaja.

Ringkasnya, gejala ini mampu ditangani jika semua pihak bersedia untuk mendengar dan duduk untuk berbincang. Usah kita menuding jari kerana masa depan pelajar terletak pada kewarasan kita menyelesaikan kemelut ini. Kalau kita bijak bertindak,masa depan pelajar akan lebih cerah.

4 comments:

Simon ¢ said...

oo betul cakap cikgu, kerana saya juga adalah mangsa pada tingkatan 2. Saya dapat rasai kesusahan dan penghalangan mereka...
Sekarang dah form 4 dah bebas =D
Masalah ini amat penting dan kemungkinan ia akan keluar in peperiksaan yang akan datang~~*

Cikgu memang kreatif..¢
Cikgu memang hebat..¢
Cikgu memang kelaka..¢
Cikgu memang terbaik..¢

Tetapi Cikgu dah tua =/
hahax.

Siti said...

Bagi saya kes buli ini harus dibendung dari rumah dahulu. Ibu bapa harus memainkan peranan yang penting bagi mengelakkan perkara ini terjadi di sekolah.
Perhatian yang kurang akan menyebabkan seseorang ini akan menjadi agresif dan inginkan sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain kepadanya.
Ini semua berkaitan dengan sikologi seseorang.

hahaha....
kenapalah orng tu puiji ckgu brlebih..
kelakarlah saya rasa...
tapi ayat last tu saya suka...
saya rasa nak buat tajuk karangan spm saya ler...
hahaha...

Anonymous said...

azman sila berusaha

dari pelajarmu

Anonymous said...

u are the best azman.